VII. ONLINE Fórum

2010.03.01.

Vendégünk volt: Sz. Tóth János PhD, A Magyar Népfőiskolai Társaság elnöke

Téma: Kell-e nekünk népfőiskolai törvény?

mistvan kérdezte:     A vitaanyagban említette a népfőiskolai törvény előkészítésének fontosságát. Magára vállalja-e törvény előkészítését az MNT? Esetleg már rendelkeznek hasonló tervezettel?
Válasz:     Jó reggelt! Az előkészülethez készültek már előtanulmányok, természetesen a jogi szöveg megformálásában szeretnék együttműködni ehhez hozzáértőkkel
Ákos kérdezte:     Üdvözlöm! Amennyiben létrejön egy ilyen főiskolai törvény az gondolatom szerint gyökeresen megváltoztatná a népfőiskolák működését, tevékenységét. Ön szerint a változásokból eredő többletköltségek, hogyan finanszírozhatóak?
Válasz:     Nem többletköltségekre lenne szükség hanem más költségek átcsoportositására. Az egyik tézisünk az, hogy kevés a pénz, nagy a pazarlás
Dr. Varga Pál kérdezte:     Jó napot! Láttam az előző kérdésre adott választ. Manapság gombamód szaporodnak a képző intézmények, rengeteg alapítvány és Kft. foglalkozik oktatással, képzéssel. Ezek közül némelyik igen nagy arányban fejlődik a pénzek pontos, és specializált felhasználásával. Szerintem egy törvény nem módosítja alapjában egy szervezet gazdálkodását. Példának okáért ott vannak az egyetemek és a főiskolák. A behúzott nadrág szíj mellett két kézzel szórják a pénzt. Iszonyatos pazarlás folyik!
Válasz:     Üdvözlöm Kedves Dr. Varga Pál. Gombamód szaporodnak-e az intézmények, azt nem tudom. Az biztos, hogy mégis a felnőttek igényeihez alkalmazkódokból kevés van, főként a kistelepüléseken és falvakban. Ha a finanszirozás a "felnőtt tanuló centrikus" megkötésekhez kapcsolódik és nem az intézmények "feneketlen szákjaiban" tűnik el akkor egy törvényi szabályozás igenis segit. A vonatkozó tv-k legnaogyobb hibája, hogy nem szabályozzák elvileg és gyakorlatilag a htékony és tanulócentrikus gazdálkodást.
mistvan kérdezte:     Szerintem nem kis feladat egy olyan képzési törvény megalkotása, amely szem előtt tartja a népfőiskolák szociális érzékenységét és egyben a jelen képzési normáknak is eleget tud tenni.
Válasz:     Ha a jelen képzési normák alatt Mistván azt érti, hogy azok nem követik az szociális érzékenységet akkor ezeken a normákon sürgősen változtatni kell. A képzés a személyiség és az egyén érdekét kell szolgálják és csak másodsorban a munkaadóét vagy az államét, tehát első a szociális rézékenység, ha már ezt a kifejezést választottuk
Dr. Varga Pál kérdezte:     A vita anyagban olvastam a népfőiskolai törvény szükségességének indoklásánál egy számomra érdekes és elgondolkodtató feltételezést. Azt írják, hogy Magyarországon elhanyagolható az autonóm civil szerveződések szerepe, akár általánosságban, akár az érdekérvényesítés keretében. Ebben egyetértek a vitaanyag megfogalmazójával. Abban viszont erősen kételkedem, hogy a civil szervezetek megerősödnének a népfőiskolai törvény vagy a akár a tevékenység következtében.
Válasz:     Egyetértünk, természetesen sem egy sem több tv. nem erősiti meg a civil szerveződések szerepét önmagában. A közszellem és a politikai kultúra fejlődése igen. Nyilván a civil szervezetek szerepének és közreműködésének megújult felfogása segithet. A politikai osztály gondolkodás váltására éppúgy szükség van, mint a közgondolkodás változására.
Zoltán kérdezte:     Meg szeretném kérdezni, hogy miben különbözik a népfőiskola a termelő iskolától? Amennyire én tudom a két szervezet ugyan azt a tevékenységet végzi! A termelő iskoláknak szintén nagy hagyománya van Európa nyugati felén és Magyarországon is működnek már ilyen típusú intézmények.
Válasz:     Kedves Zoltán, nem ugyanaz, legfeljebb annyiban, hogy mindegyik Dániában alakult ki. Dániára jellemző hogy igen sokféle iskolai és képzési kezdeményezés születik és született. Ezek egyik legjelentősebbje a XIX.szd. közepén Grundtvig püspök által elinditott népfőiskola. ( Brüsszel 2000 óta Grundtvigról nevezte el a felnőttoktatási programot) A népfőiskola olyan "termelői" gyakorlati készségeket fejlesztő intézmény, amely ugyanakkor a személyiség fejlesztésére törekszik és a nemzeti illetve részben a keresztény értékek jelentős szerepet játszanak a munkájában. A termelő iskola egy "tevékenység" -centrikus learning by doing - csinálva tanulni igen értékes kezdeményezés
Viktor kérdezte:     Mikor lesz nyilvános a törvényjavaslat vagy a vitaanyagnál konkrétabb dokumentum?
Válasz:     Kedves Viktor, mihelyst összegyűlik a publikálás költsége az anyag nyilvános lesz és a honlapunkon www.nepfoiskola.hu is elérhető lesz. Természetesen egy választás utáni kormányzati fogadókészség nélkül nem sok lehet belőle. A cime a mostani anyagban: Művelt nép- emlkedő ország. A kockázat az, hogy ha nem fogadják be a döntéshozók az ilyen javaslatokat, se művelt nép, se emelkedő ország nem lesz, csak megint 20 év "magyar történeti zsákutca" ( Bibó)
Zoltán kérdezte:     Elnézést a tudatlanságomért. Köszönöm a gyors és precíz választ.
Válasz:     Én köszönöm a kérdést
ibolya kérdezte:     Az élethosszig tartó tanulás elvét a felsőoktatás úgymond kisajátította magának. Lát arra esélyt, hogy a népfőiskolák át tudják vállalni, venni ezt a fő sodort az uniós támogatások mellett?
Válasz:     Igen ez lett a divat és mivel a felsőoktatás is anyagilag bajban van de a leggyorsabban reagált és mint tudástőkével rendelkező sikeres volt ki is sajátitotta. Ez nem csak magyar jelenség. Igen szerintem az élethosszig tartó tanulás elve főképp arra vonatkozik, hogy kivánatos létrehozni a tanuló társadalmat, aminek a lényege mint tudjuk a nem tanuló többség bevonása. Az Uniós támogatások nem oldhatják meg ennek a programnak a költségeit. A számlát a nemzeti kormányoknak és a gazdasági szférának kell állnia.
magyariz kérdezte:     A közelgő választások mennyiben befolyásolják jövőbeni terveiket?
Válasz:     Szerintem alapvetően, de ez nem csak a mi tervünkre vonatkozik. Mindenkiét aki változást akar Magyarországon. Márpedig a változásokra elemi szükség van. Azt hiszem lejárt az idő, de én még maradok ha kell, csak szeretnék elköszönni minden érdeklődőtől Sz. Tóth János
magyariz kérdezte:     Van-e kitűzött határideje a tervezett törvényjavaslat benyújtásának?
Válasz:     Nincs, ezt nyilván nem mi határozzuk meg, s talán nem is az első sorban fog következne egy olyan törvény mint az élethosszig tartó tanulára vonatkozó tv. Reméljük a választásokig sokan megismerik a leendő képviselők közül és felismerik, hogy nemcsak "kenyérrel él az ember" A társadalmi közszellem és műveltség megváltozása nélkül gzadasági előreheladás nem lesz.
Tibor kérdezte:      Ezeket a javaslatokat honnan tudjuk letölteni? Hol olvashatóak?
Válasz:     Kedves Tibor Az egyik előbbi válaszban jeleztem, hogy amikor publikáljuk, tiszteletpéldányt kaphat: MNT 1077 Budapest Wesselényi u 13 c. alatt ha ir, továbbá e-mail: mnt@nepfoiskola.hu és a honlapon is elérhető lesz: www.nepfoiskola.hu
Tibor kérdezte:     Köszönöm a gyors választ!
Válasz:     én köszönöm a lehetőséget